Forsbergs Skomakeri
1974-1992

tord

Tord Forsberg är född 3 januari 1935. Han fick tidigt börja hjälpa till i skomakeriet. Mot slutet av 1950-talet, den så ofta kallade slit och slängperioden, hade mängden skoreparationer minskat i sådan omfattning att Tord fick söka ett annat yrke. Men 1974 tyckte Kalle att det var dags för honom att ”lägga lästen på hyllan” och Tord tog över. Vid det laget var skomakeriet tillbaka i den gamla lokalen. i alla fall i halva, resten var fortfarande uthyrt.

En av Tords första åtgärder var att införskaffa en durksymaskin. Allteftersom randsydda skor blev ovanligare, uppkom ett behov av att kunna sy fast sulor inifrån och ut, vilket denna maskin gör med bravur. Den kan sy genom upp till 2 cm tjocka sulor, vilket behövdes under 90-talet då tjocka sulor som sällan satt ordentligt fast var mode. Ännu tjockare sulor syr man på skrå med durken, vilket ger en dekorativ söm runtom. Och sulan sitter garanterat fast!

På 1970-talet kom stilettklackarna och arbetsmängden ökade igen. Även om Kalle brukade komma ner några timmar om dagen på skomakeriet tyckte Tord att det var dags för mera arbetskraft.

Tord avlade sitt mästarprov 1986.